monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wielkanocna babka w wiosennych kolorach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapłaciłam dzisiaj za swoją niecierpliwość- zbyt szybko wyjęłam babkę z formy i rozleciała mi się na trzy części i musiałam wymyślić coś żeby ją jakość podać do zjedzenia i pokroiłam całą na kawałki, zapraszam:)

Wielkanocna babka w wiosennych kolorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka w wiosennych kolorach

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny tortowej
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 2 kisiele zielone jabłuszko po 30 g każdy
  • 1 galaretka blue curacao
  • 4-5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka w wiosennych kolorach
Margarynę przełożyć do rondelka i ogrzewać do rozpuszczenia i zostawić do lekkiego ostygniecia. Jajka wbić do miski i utrzeć do puszysty krem z cukrem. Następnie cienkim strumieniem dodawać roztopioną i jeszcze ciepłą margarynę. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dosypywać ją do masy jajecznej na przemian ze śmietaną. Ucierać do momentu aż składniki ciasta dobrze się połączą. Ciasto podzielić na cztery równe części i do każdej dodać po jednym kolorze kisielu i po łyżce mleka. Dobrze wymieszać. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką.Następnie nakładać ciasto po łyżce z każdego koloru na przemian. Piec w 180 st około 55-60 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i delikatnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wielkanocna babka w wiosennych kolorach
jajka utrzeć z cukrem na puszysto
Wielkanocna babka w wiosennych kolorach
partiami dodawać mąkę i śmietanę i ucierać nadal
Wielkanocna babka w wiosennych kolorach
ciasto podzielić na cztery równe części
Wielkanocna babka w wiosennych kolorach
nakładać kolory na przemian do formy