gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Wielkanocne kurczaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne kurczaczki, które smakowały całej rodzinie. Polecam wypróbować. Naprawdę zasmakują dzieciom i dorosłym.

Wielkanocne kurczaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne kurczaczki

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne kurczaczki
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże w proszku. Wymieszać. Dodać lekko podgrzane mleko, jajko i letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po ok. 20 minutach wyciągnąć ciasto z miski i podzielić na ok. 14-16 części. Każdą część rozwałkować na dłuższy wałek, a następnie zwinąć go w węzeł. Na jednym końcu należy zrobić okrągłą główkę, drugą końcówkę przecinamy na pół, formułując ogonek. Na główce robimy migdałami (w całości) dzióbki, oczka dorabiamy po upieczeniu. Piec należy 20 minut w 180 st. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. 
Wielkanocne kurczaczki
Na sam początek nalezy przygotować ciasto.
Wielkanocne kurczaczki
Następnie z przygotowanego ciasta robimy rulon.
Wielkanocne kurczaczki
Zwijamy w węzeł. Na koniec jednego wbijamy kulkę
Wielkanocne kurczaczki
Na koniec dorabiamy dziubek i przekładamy na brytfannę.