Bara

Bara

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wielkanocny biały barszcz z dzieciństwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Jest to przepis który pamiętam z dzieciństwa, przygotowywany przez moją babcię tylko na Wielkanoc. Smak nie powtarzalny. Polecam

Wielkanocny biały barszcz z dzieciństwa

Składniki:

Wielkanocny biały barszcz z dzieciństwa

 

  • 100 g królika
  • 1/2 l żurku
  • warzywa ( 1 marchewka,pietruszka , seler , cebula)
  • mały kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, sol
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

 

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 biała kiełbasa
  • wędlina w/g gustu

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny biały barszcz z dzieciństwa
Z królika i warzyw ugorować wywar (gotować min. 40 minut),wlać wymieszany żur i zagotować. Dodać śmietanę . Całość doprawić sola i majerankiem . Sparzoną białą kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Obrane, pokrojone w ćwiartki jajka i przygotowaną ostudzoną białą kiełbasę kładziemy na talerze i zalewamy zupą. ( można dodać pokrojonąwędlinę ) Smacznego