SUPERPRZEPIS

Wielkanocny półmisek.

  • 2
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Wielkanocny półmisek. Więcej zdjęć (3)

Kolorowy wielkanocno - wiosenny półmisek rozmaitości.Z jajkiem obowiązkowo.

Składniki:

Wielkanocny półmisek.

 

  • 1 duży brokuł lub 2 małe
  • 4 duże jajka
  • 1\2 opakowania sera feta z ziołami w kostkach- ok. 20 kosteczek
  • 1 ugotowana marchew lub konserwowa ze słoika
  • 4 rzodkiewki
  • 2 garści posiekanego szczypioru
  • na sos>
  • 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • +
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Wielkanocny półmisek.
W osolonym łyżką soli i lekko posłodzonym wrzątku obgotować opłukane i podzielone na różyczki brokuły.Ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować także jajka na twardo, min. 5 minut. Wystudzone brokułu ułożyć dookoła półmiska i w środku.Ja pokroiłam także w kostkę ugotowane łodygi brokuła. Jajka obrać, podzielić na ćwiartki i rozłożyć promieniście między brokułami.Posypać kostkami sera feta w ziołach. Zmiksować jogurt naturalny z majonezem i obranymi ząbkami czosnku np. blenderem.Posolić i opieprzyć pieprzem ziołowym. Polać jajka z brokułami. Ugotowaną ( np. z rosołu) marchew pokroić w kostkę .Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.Udekorować wierzch półmiska marchewką, rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.
Wielkanocny półmisek.
Obgotowane brokuły i jajka na twardo ułożyć dookoła półmiska.
Wielkanocny półmisek.
Wierzch polać sosem czosnkowym i udekorować kolorowo i wiosennie.