lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

wielkanocny sernik

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto najlepiej robić po woli w spokoju żeby nie za szybko bo potem opadnie

wielkanocny sernik

Składniki:

wielkanocny sernik

 

  • Składniki na ciasto

 

  • 3 szklanki. mąki
  • pół szklanki. cukru
  • kostka margaryny (zetrzyj na tarce)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka (białek zostaw)
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 1 szklanki cukru
  • 3 całe jajka
  • aromat śmietankowy
  • pół szklanki. oleju
  • pół litra mleka 2%
  • 2 budynie śmietankowe
  • sparzone rodzynki (100 g)

Sposób przygotowania:

wielkanocny sernik
Zagnieść ciasto. Dużą blachę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto wyłóż na spód blachy i na jej boki. Składniki masy serowej zmiksuj i na końcu dodaj rodzynki. Wylej zmiksowaną masę na ciasto . Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 40-50 minut co najmniej (tak, żeby masa serowa się ścięła). Wyjmujemy z pieca i wykładamy na wszystko pianę ubitą z 3 białek i połowy szklanki cukru. Dopiekamy jeszcze przez ok. 20 minut na złoto (WAŻNE! Piecz na najwyższej półce). Po upieczeniu nie kroić od razu tylko poczekać cierpliwie,