Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Wielkanocny żurek na grzybach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podana w chlebie stanowi ozdobę stołu

Wielkanocny żurek na grzybach

Składniki:

Wielkanocny żurek na grzybach

 

  • 0,5 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 mietruszki
  • natka pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • garść suszonych grzybów (ja użyłam borowików)
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren angilskich
  • 5 pieprzu czarnego
  • 1 jajko
  • 400 ml zakawasu żytniego
  • 5 łyżek 30% śmietany

Sposób przygotowania:

Wielkanocny żurek na grzybach
Warzywa obieramy myjemy wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy ok godziny pod lekko uchyloną pokrywką. Wyciągamy warzywa i wkładamy kiełbasę. Całość gotujemy przez 50 minut. Wyciągamy kiełbasę do żaroodpornego naczynia, wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Jajko gotujemy na twardo. Do warzywnego wywaru dodajemy żytni zakwas. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty. Do kubka wlewamy śmietanę i stopniowo dodajemy zupę aby podnieść temperaturę śmietany po czym wlewamy ją do garnka i chwilę gotujemy. Kiełbasę i jajko tniemy i zalewamy zupą. Wesołych Świąt i smacznego!