Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Wielobarwne ciasto owocowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, a zarazem prześlicznie wygladajace ciasto

Wielobarwne ciasto owocowe

Składniki:

Wielobarwne ciasto owocowe

 

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 lyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dkg margaryny Kasi
  • 2 łyzki kakao
  • 0,5 cytryny
  • Masa z serków homogenizowanych:
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 galaretki wisniowe
  • Reszta:
  • Galaretka szafirowa
  • Galaretka pomarańczowa
  • Puszka brzoskwiń
  • Maliny

 

Sposób przygotowania:

Wielobarwne ciasto owocowe
Biszkopt jasny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Biszkopt ciemny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Masa budyniowa:
W pół szklanki mleka rozmieszać mąkę. Resztę mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym . Wlać mleko z mąką i chwile pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas ucierając. Mase podzielic na 2 części. Do jednej dodać kakao do drugiej sok z cytryny.
Masa z serków homogenizowanych:
Galaretki rozpuścic w połowie podanej wody. Gdy galaretki będą tężejące zmiksować z serkami.
Przygotować galaretkę szafirową i pomarańczową.
Przełożenie: Jasny biszkopt posmarować masa kakaową. W biszkopcie ciemnym kieliszkiem wykroić dziurki i przykryć nim masę. Do otworów w cieście włożyć maliny. Całość zalać galaretką szafirową. Wstawić do lodówki. Na galaretce rozsmarować masę z serków. Na masę wyłożyć kółka wyciete z ciemnego biszkoptu. Rozsmarować masę cytrynową. Poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretka pomarańczową.