marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wieniec czekoladowy z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki odmierzyć,kolejno dodawać i miksować. Brzoskwinie dodać.Wymieszać.Wlać masę do blachy.Upiec

Wieniec czekoladowy z brzoskwiniami

Składniki:

Wieniec czekoladowy z brzoskwiniami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 150 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kopiaste czekolady w proszku,
  • 4 polówki brzoskwiń świeżych lub z puszki,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do blachy,
  • kasza manna do wysypania blachy.

Sposób przygotowania:

Wieniec czekoladowy z brzoskwiniami
Najpierw zmiksować niecałą kostkę margaryny lub masła, dodawać kolejno jajka, cukier, śmietankę, czekoladę w proszku, a na koniec odmierzoną mąkę z proszkiem do pieczenia, którą przesiać przez sito do pozostałych składników. Brzoskwinie świeże umyć, przekroić i wypestkować (zależy od sezonu) lub odsączone z zalewy. Można je pokroić na ćwiartki lub w kawałki i dodać do masy. Wymieszać. Blachę z lejem natłuścić resztą margaryny i wysypać kaszą manną. Nagrzać piekarnik do 175 st. C i wstawić do gorącego blachę z masą. Piec ok. 45 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i delikatnie wybić na talerz ciasto. Posypać powierzchnię ciasta cukrem pudrem. Kroić i podawać.