luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Wieniec drozdzowy z brzoskwiniami

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Z dedykacja dla wszystkich polskich dam w kraju i na obczyznie:)

Wieniec drozdzowy z brzoskwiniami

Składniki:

Wieniec drozdzowy z brzoskwiniami

 

  • 500 gram maki pszennej
  • 5 zoltek
  • 65 gram masla
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 50 gram drozdzy (ja dalam kostke ,ktora wazy 42 gramy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 duza puszka brzoskwin
  • kilka kropli aromatu maslanego
  • 100 gram platkow migdalowych
  • 1 lyzka masla
  • 4 lyzki cukru
  • 8 lyzek slodkiej smietanki

Sposób przygotowania:

Wieniec drozdzowy z brzoskwiniami
1/2 szklanki cieplego mleka wlac do miski, dodac 1 lyzeczke cukru, 1 lyzeczke maki, szczypte soli i rozkruszone drozdze. Odstawic na 15 min. w cieple miejsce. W tym czasie ubic zoltka z cukrem, a brzoskwinie odsaczyc z soku, maslo stopic i ostudzic. Do wyrosnietego rozczynu dodac make, ubite zoltka, rozpuszczone i ostudzone maslo oraz 1 szklanke cieplego mleka. Ciasto mieszac drewniana lyzka. Odstawic pod przykryciem na 60 min. w cieple miejsce. Po tym czasie ciasto jeszcze raz przemieszac lyzka drewniana i wylozyc do wysmarowanej tluszczem formy z kominkiem. Na ciasto wylozyc kawalki brzoskwin lekko je wciskajac i odstawic do czasu nagrzania sie piekarnika. Ciasto piec ok.40 min. w temp.180 stopni. Do rondelka wsypac cukier, dodac maslo i smietane, zagotowac do calkowitego rozpuszczenia sie cukru. Dodac platki migdalowe i wymieszac. Wyciagnac upieczone ciasto i wylozyc na nie platki migdalowe. Zwiekszyc temp. do 200 stopni (zalaczyc tylko gore) i piec ciasto jeszcze ok. 5 min. do zarumienienia sie platkow.

Tagi:

mak