Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Wieniec z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto owocowe , a wiśnie można zastąpić czereśniami.

Wieniec z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieniec z wiśniami

 

  • 25 dag wiśni;
  • 12,5 dag miękkiego masła;
  • 12 dag cukru;
  • Szczypta soli;
  • 2 jajka;
  • 25 dag maki;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 100 ml mleka;
  • 5 dag gorzkiej czekolady;
  • Tłuszcz i bułka tarta do formy;
  • Cukier puder do posypania ciasta;

 

Sposób przygotowania:

Wieniec z wiśniami
Wiśnie umyć, wydrylować. Czekoladę grubo posiekać. Formę do wypieków z kominkiem wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Cukier z masłem utrzeć na pienistą masę, dodać sól i kolejno jajka. Ucierać jeszcze chwilę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na koniec domieszać posiekaną czekoladę. Do formy nałożyć 1/3 ciasta i posypać połowę wiśni, przykryć je kolejną 1/3 ciasta. Wyłożyć resztę wiśni, a na wierzch wylać resztę ciasta i rozprowadzić go. Piec w temperaturze 200 stopni C przez55- 60 min. sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po 10 minutach wyjąć ciasto z formy, a gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
Wieniec z wiśniami
Etap 1