Sposób przygotowania:
Wieniec z wiśniami
Wiśnie umyć, wydrylować. Czekoladę grubo posiekać. Formę do wypieków z kominkiem wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Cukier z masłem utrzeć na pienistą masę, dodać sól i kolejno jajka. Ucierać jeszcze chwilę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na koniec domieszać posiekaną czekoladę. Do formy nałożyć 1/3 ciasta i posypać połowę wiśni, przykryć je kolejną 1/3 ciasta. Wyłożyć resztę wiśni, a na wierzch wylać resztę ciasta i rozprowadzić go. Piec w temperaturze 200 stopni C przez55- 60 min. sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po 10 minutach wyjąć ciasto z formy, a gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
Cukier z masłem utrzeć na pienistą masę, dodać sól i kolejno jajka. Ucierać jeszcze chwilę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na koniec domieszać posiekaną czekoladę. Do formy nałożyć 1/3 ciasta i posypać połowę wiśni, przykryć je kolejną 1/3 ciasta. Wyłożyć resztę wiśni, a na wierzch wylać resztę ciasta i rozprowadzić go. Piec w temperaturze 200 stopni C przez55- 60 min. sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po 10 minutach wyjąć ciasto z formy, a gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.