Sposób przygotowania:
Wieprzowa szyneczka z czosnkiem
Mięso umyć i osuszyć natrzeć tylko solą peklową i pieprzem, nakłuć czubkiem ostrego noża i w otwory wcisnąć ząbki czosnku. Mięso ułożyć w misce obłożyć plastrami cebuli, posypać rozkruszonymi liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu oraz ziela angielskiego, przykryć i zostawić w lodówce minimum na trzy dni. Po tym czasie mięso natrzeć przyprawą ( wcześniej z mięsa zdjąć plastry cebuli) i obsmażyć na oleju. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy mięso dusić i posypać tymiankiem, dodać cebulę, obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę, wszystko podlać gorącą wodą do 1/4 wysokości mięsa, przykryć i dusić do miękkości w temp.200st (u mnie trwało to ponad godzinę). Zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.