beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Wieprzowina duszona z  fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Wieprzowina duszona z  fasolą

Składniki:

Wieprzowina duszona z  fasolą

 

  • 30 dag wieprzowiny,
  • 10 dag kiełbasy,
  • cebula,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 30 dag fasoli,
  • 1  łyżka masła roślinnego,
  • 1  łyżka mąki,
  • 2  łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona z  fasolą
Fasolę namoczyć w  przegotowanej letniej wodzie w  przeddzień przyrządzania potrawy, a  następnie ugotować w  tej samej wodzie. Mięso i  kiełbasę pokrajać na małe kawałki, podsmażyć na tłuszczu i  przełożyć do garnka. Cebulę drobniutko pokrajać, podsmażyć, po czym dodać do mięsa i  całość udusić. Przygotować zasmażkę z  tłuszczu i  mąki, rozprowadzić wodą i  dodać koncentrat pomidorowy.
Mięso i  ugotowaną fasolę wymieszać z  sosem i  zagotować.
Podawać z  makaronem i  surówką, ewentualnie z  ziemniakami.