Sposób przygotowania:
Wieprzowina faszerowana Eli
Obraną cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Ostrym,cienkim nożem zrobić w mięsie (wzdłuż włókien) 10 nacięć na wylot.Do każdego otworu wcisnąć po jednym zamrożonym frankfuterku.W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i chwilę smażyć razem.Mięso posmarować musztardą,posypać przyprawami,podlać wodą i dusić do miękkości,około 50-60 minut (zależy od twardości mięsa).Co jakiś czas mięso odwrócić i podlać wodą.Miękkie mięso wyjąć z brytfanki i odłożyć na 10 minut.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować,mieszając,żeby nie porobiły się kluchy.Mięso pokroić w poprzek włókien w grube plastry.Smacznego!
Ja podałam wieprzowinę z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Ja podałam wieprzowinę z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
gosiczek821