Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Wieprzowina po chinsku.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zainspirowana "Chinska patelnia" luny zaserwowalam rodzince chinskie danko z wieprzowina.

Wieprzowina po chinsku.

Składniki:

Wieprzowina po chinsku.

 

  • 600g wieprzowiny / lopatka , szynka /
  • 1 paczka /1000g/ mrozonej warzywnej mieszanki azjatyckiej na patelnie
  • sos sojowy ciemny
  • 2 lyzki miodu
  • 2 lyzki bulionu w proszku / do rozpuszczenia w 0,5 l goracej wody/
  • 2 zabki czosnku
  • 1 lyzeczka Sambal Oelek
  • pol lyzeczki proszku 5 przypraw / u mnie Lien Ying /
  • 4-5 lyzek oleju sezamowego
  • sol
  • 1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
  • chinski makaron lub ryz / u mnie Mie-Nudeln/

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po chinsku.
Mialam pokrojone w duze kawalki mieso gulaszowe z szynki. Kazdy kawalek pokroilam w cienkie plasterki , lekko zbilam je tluczkiem i posolilam. Przelozylam mieso do plastikowego pojemniczka a w szklance wymieszalam 2 lyzki oleju sezamowego , 2 lyzki miodu, 3 lyzki sosu sojowego, 1 lyzeczke sambal oelek . Powstalym sosem zalalam mieso , posypalam lyzeczka chinskiej przyprawy , wymieszalam i przykryte odstawilam na kilka godzin. Po tym czasie pokroilam drobno czosnek i podsmazylam lekko na 2 lyzkach oleju sezamowego. Do czosnku dodalam zamrozone warzywa i smazylam jeszcze ok 8-10 min - az woda calkiem nie odparowala i warzywka lekko sie podsmazyly. Podczas smazenia nie przyprawialam warzyw gdyz mieszanka jest juz wstepnie doprawiona , a i imbir znajduje sie w skladnikach.
Na oddzielnej patelni podsmazam partiami miesko. Podsmazone kawalki przekladam do malego garnuszka i wkladam do cieplego piekarnika , zeby nie ostygly.Do ostatniej partii przesmazonego miesa wlewam goracy bulion i po zagotowaniu zageszczam sos maka ziemniaczana rozprowadzona w malej ilosci zimnej wody. Mieszajac doprowadzam do wrzenia , dodaje reszte przesmazonego miesa i warzywa. Calosc probuje do smaku i ewentualnie doprawiam sosem sojowym. Danie jest pikantne i lekko slodkawe w smaku. Ja podalam z makaronem chinskim ale z ryzem tez wspaniale smakuje.