Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina w sosie czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięsko ( schab , od szynki , karkówką ) piekę z reguły w większym kawałku w wersji podstawowej , a potem robie różnego rodzaju sosy .

Wieprzowina  w sosie czosnkowym

Składniki:

Wieprzowina w sosie czosnkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie czosnkowym
Mięso natrzeć przyprawami ( sól, pieprz papryka ) i obsmażyć na oleju na rumiano. Włożyć do garnka .Zalać wodą tak by był przykryty i dusić aż mięso będzie miękkie ( sos w tym czasie odparuje do 2 szklanek ) .Wyjąć ostudzić i pokroić w plastry .Podzielić na porcje i zamrozić z porcja sosu. Dwa plastry zostawić razem z kilkoma łyżkami sosu . Włożyć sos do garnuszka , dodać łyżkę masła , wlać śmietankę i ser topiony . Ogrzewać aż ser sie rozpuści , a sos zrobi kremowy .Doprawić sos czosnkiem i maggi. Włożyć plastry mięsa - podgrzać . Podawać z ziemniakami i surówką posypane natką . Jest to jedna z propozycji na sos do tego mięska . Następną porcje można zrobić w sosie z zielonego pieprzu, z pieczarkami , musztardowym itp. - za jednym pieczeniem mamy kilka możliwości