dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Wieprzowina w sosie herbacianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Duszone mięso w sosie herbacianym. Do sosu używamy czarnej mocnej, gorzkiej herbaty, najlepiej earl grey.

Wieprzowina w sosie herbacianym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowina w sosie herbacianym

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie herbacianym
Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy w mniejsze kawałki i obsmażamy na rozgrzanym tłuszcz. Przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu przesmażamy posiekane cebulę z czosnkiem. Dodajemy do mięsa. Na patelnie wlewamy wino i chwilę podgrzewamy, następnie dodajemy do garnka. Wlewamy herbatę i przyprawy (lubczyk wiążemy sznurkiem i wrzucamy w całości, pod konie wyjmujemy z sosu). Całość dusimy do miękkości. Na koniec sos zaprawiamy mąką gryczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Zagotowujemy. Smacznego!
Wieprzowina w sosie herbacianym
Pokrojone mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Wieprzowina w sosie herbacianym
Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na patelni.
Wieprzowina w sosie herbacianym
Mięso z cebulą i przyprawami dusimy do miękkości.