PrzepisyChinskie

PrzepisyChinskie

Kucharz
[Przepisów: 8]

Wieprzowina w Sosie Słodko – Kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetna Wieprzowina w Sosie Słodko – Kwaśnym Zapraszam na mój profil, dużo więcej przepisów! :)

Wieprzowina w Sosie Słodko – Kwaśnym

Składniki:

Wieprzowina w Sosie Słodko – Kwaśnym

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • 400 g wieprzowiny pokrojonej w paski
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula, pokrojona w paseczki
  • 0,5 pomidora, obranego i drobno pokrojonego bez pestek
  • 2 plastry ananasa, pokrojone w paski
  • 0,5 zielonej papryki pokrojonej w paski
  • 0,5 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 1 ogórek konserwowy, pokrojony w paski
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki soku z ananasa
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy sambal oelek
  • 1 łyżka białego cukru
  • sól i biały pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w Sosie Słodko – Kwaśnym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : 1. Do średniej miski wlewamy szklankę bulionu drobiowego, 4 łyżki soku z ananasa, 3 łyżki białego octu winnego, łyżkę cukru, pół łyżeczki przyprawy sambal oelek oraz połowę drobno pokrojonego pomidora. Całość mieszamy, po czym odstawiamy na bok. 2. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy 400 g wołowiny pokrojonej w plasterki oraz 2 ząbki czosnku, całość mieszamy. Po 2 minutach, gdy wołowina jest podsmażona, przekładamy ją na osobny talerz. 3. Do woka wrzucamy ogórka konserwowego, zieloną oraz czerwoną paprykę, cebulkę oraz ananasa. Smażymy ok. 3 minut, następnie dodajemy podsmażoną wcześniej wieprzowinkę, całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Po chwili, dosypujemy po trochu mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Na koniec całość doprawiamy pieprzem oraz solą. Gotowe chińskie danie , można podawać z ryżem jaśminowym.