Sposób przygotowania:
Wieprzowina w Sosie Słodko – Kwaśnym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : 1. Do średniej miski wlewamy szklankę bulionu drobiowego, 4 łyżki soku z ananasa, 3 łyżki białego octu winnego, łyżkę cukru, pół łyżeczki przyprawy sambal oelek oraz połowę drobno pokrojonego pomidora. Całość mieszamy, po czym odstawiamy na bok. 2. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy 400 g wołowiny pokrojonej w plasterki oraz 2 ząbki czosnku, całość mieszamy. Po 2 minutach, gdy wołowina jest podsmażona, przekładamy ją na osobny talerz. 3. Do woka wrzucamy ogórka konserwowego, zieloną oraz czerwoną paprykę, cebulkę oraz ananasa. Smażymy ok. 3 minut, następnie dodajemy podsmażoną wcześniej wieprzowinkę, całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Po chwili, dosypujemy po trochu mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Na koniec całość doprawiamy pieprzem oraz solą. Gotowe chińskie danie , można podawać z ryżem jaśminowym.