cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

wieprzowinka

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Mięso umyć, pokroić  w paseczki. Z mąki, jajek, wody i soli przygotować dość rzadkie ciasto. Kawałki mięsa zanurzać w cieście, smażyć na głębokim oleju. Po usmażeniu mięso wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku.

Dwie łyżki oleju roślinnego rozgrzać na patelni, dodać posiekany czosnek,  lekko odsmażyć, zdjąć z ognia. Dodać ocet winny, cukier, rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną, doprawić do smaku solą  i czarnym mielonym pieprzem, zagotować.

Mięso włożyć do sosu, podgrzać. Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.