Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3641

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt grubą kostkę, posolić, skropić wódką,

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (Chiny)

Składniki:

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (Chiny)

 

 

 

  • 2 pory (białe części)

 

  • puszka pędów bambusa

 

 

  • 2 łyżki czystej wódki

 

  • 2 jaja

 

 

  • 2 cebule

 

  • szklanka oleju

 

  • sólSos:

 

  • po 2 łyżki soku z pomarańczy, koncentratu pomidorowego i sosu sojowego

 

  • pół szklanki cukru

 

  • 3-4 łyżki octu winnego

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (Chiny)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt grubą kostkę, posolić, skropić wódką, wymieszać i odstawić na 40 min. Warzywa oczyścić. Pory pokroić na centy metrowe kawałki, paprykę w paski, cebulę w piórka, a piastry ananasa i osączone pędy bambusa na kawałki. Składniki sosu oprócz mąki ziemniaczanej, mieszać i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody, zagotować, odstawić. Z jaja i pozostałej mąki ziemniaczanej zrobić rzadkie ciasto. Kawałeczki mięsa włożyć do ciasta, wymieszać i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem. Smażyć, mieszając, 3 min. Następnie wyjąć mięso łyżką cedzakową. Na patelni zostawić tylko l-2 łyżki tłuszczu i gdy się rozgrzeje, minutę smażyć na nim, mieszając, paprykę, pory i cebulę. Połączyć warzywa ze słodko-kwaśnym sosem, chwilę dusić, po czym dodać drobno pokrojonego ananasa, pędy bambusa i mięso. Zagotować i przełożyć potrawę na ogrzany półmisek. Podawać z ryżem pełnoziarnistym. (100 g - 180 kcal).