Sposób przygotowania:
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (Chiny)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt grubą kostkę, posolić, skropić wódką, wymieszać i odstawić na 40 min. Warzywa oczyścić. Pory pokroić na centy metrowe kawałki, paprykę w paski, cebulę w piórka, a piastry ananasa i osączone pędy bambusa na kawałki. Składniki sosu oprócz mąki ziemniaczanej, mieszać i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody, zagotować, odstawić. Z jaja i pozostałej mąki ziemniaczanej zrobić rzadkie ciasto. Kawałeczki mięsa włożyć do ciasta, wymieszać i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem. Smażyć, mieszając, 3 min. Następnie wyjąć mięso łyżką cedzakową. Na patelni zostawić tylko l-2 łyżki tłuszczu i gdy się rozgrzeje, minutę smażyć na nim, mieszając, paprykę, pory i cebulę. Połączyć warzywa ze słodko-kwaśnym sosem, chwilę dusić, po czym dodać drobno pokrojonego ananasa, pędy bambusa i mięso. Zagotować i przełożyć potrawę na ogrzany półmisek. Podawać z ryżem pełnoziarnistym. (100 g - 180 kcal).