SUPERPRZEPIS

Wieprzowina w sosie z kasztanów i żurawiny

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Wieprzowina w sosie z kasztanów i żurawiny

Przepyszny sos z żurawiny i kasztanów to idealny dodatek do mięsa wieprzowego. Podany na puree z dyni - pyszne połączenie. Zapraszam.

Składniki:

Wieprzowina w sosie z kasztanów i żurawiny

 

  • oliwa z oliwek
  • listki świeżego oregano
  • listki świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • płatki chili cayenne
  • sos Worcestershire
  • bulion mięsny
  • 40 dag kasztanów jadalnych upieczonych
  • 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w piórka
  • 60 dag szynki wieprzowej oczyszczonej, umytej, osuszonej ręcznikiem papierowym i pokrojonej w kostkę
  • żurawina suszona
  • 150 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie z kasztanów i żurawiny
Nastaw piekarnik na 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułóż dynię, polej oliwą z oliwek, dodaj sól, pieprz, zioła i płatki chili cayenne. Piecz dynię aż będzie miękka - około 30 minut. Zmiksuj na puree. Rozgrzej oliwę w garnku i dodaj cebulę. Smaż chwilę. Włóż mięso, pieprz, sól i sos Worcestershire. Gdy będzie usmażone, dolej czerwone wino. Gotuj sos na małym ogniu około 30 minut, bez przykrycia. Dodaj żurawinę, kasztany i jeśli jest potrzeba - dolej bulion. Gotuj jeszcze około 15 minut. Ewentualnie dopraw do smaku. Mięso z sosem podawaj na puree z dyni. Smacznego!:)