BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie to pochodzi ze Śląska i nosi nazwę Śląskie Niebo w Gębie.Bardzo pożywne i smaczne . Ja zmodyfikowałam danie dodając imbiru .

Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem
Dzień przed przygotowaniem dania , zalewamy owoce i rodzynki 0,5 l wody , moczymy całą noc . Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w paski . Owoce odcedzamy , kroimy . Wodę z moczenia owoców gotujemy w garnku , wrzucamy mięso i gotujemy 45-50 minut . Wrzucamy pokrojone owoce i rodzynki . Got. 15 minut . Korzeń imbiru obieramy łyżeczką , ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do potrawy , mieszamy wszystko . Dodajemy obrany i posiekany ząbek czosnku . Doprawiamy do smaku . Robimy zasmażkę: roztapiamy na patelni masło , zaciągamy mąką , przelewamy do mięsa , mieszamy do zgęstnienia . Potrawę podajemy z makaronem lub z ryżem z dowolną surówką np.z kiszonej kapusty .
Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem
Owoce suszone muszą się moczyć całą noc , będą wtedy miękkie .
Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem
Sszynkę kroimy w paski o dlugości 4-5 cm .
Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem
Obrany , najlepiej łyżeczką imbir , ścieramy na tarce o dużych oczkach .