Sposób przygotowania:
Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem
Dzień przed przygotowaniem dania , zalewamy owoce i rodzynki 0,5 l wody , moczymy całą noc . Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w paski . Owoce odcedzamy , kroimy . Wodę z moczenia owoców gotujemy w garnku , wrzucamy mięso i gotujemy 45-50 minut . Wrzucamy pokrojone owoce i rodzynki . Got. 15 minut . Korzeń imbiru obieramy łyżeczką , ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do potrawy , mieszamy wszystko . Dodajemy obrany i posiekany ząbek czosnku . Doprawiamy do smaku . Robimy zasmażkę: roztapiamy na patelni masło , zaciągamy mąką , przelewamy do mięsa , mieszamy do zgęstnienia . Potrawę podajemy z makaronem lub z ryżem z dowolną surówką np.z kiszonej kapusty .