Sposób przygotowania:
Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem
Dzień przed przygotowaniem dania , zalewamy owoce i rodzynki 0,5 l wody , moczymy całą noc . Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w paski . Owoce odcedzamy , kroimy . Wodę z moczenia owoców gotujemy w garnku , wrzucamy mięso i gotujemy 45-50 minut . Wrzucamy pokrojone owoce i rodzynki . Got. 15 minut . Korzeń imbiru obieramy łyżeczką , ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do potrawy , mieszamy wszystko . Dodajemy obrany i posiekany ząbek czosnku . Doprawiamy do smaku . Robimy zasmażkę: roztapiamy na patelni masło , zaciągamy mąką , przelewamy do mięsa , mieszamy do zgęstnienia . Potrawę podajemy z makaronem lub z ryżem z dowolną surówką np.z kiszonej kapusty .
![Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wieprzowina-z-suszonymi-owocami-i-imbirem-250086.jpg)
![Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wieprzowina-z-suszonymi-owocami-i-imbirem-250087.jpg)
![Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem Wieprzowina z suszonymi owocami i imbirem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wieprzowina-z-suszonymi-owocami-i-imbirem-250088.jpg)