Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Wieprzowo-wołowe klopsy w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mielone z mięsa mieszanego są bardzo smaczne. Z dodatkiem sosu z suszonych grzybów, ryżu i surówki to wspaniałe danie.

Wieprzowo-wołowe klopsy w sosie grzybowym

Składniki:

Wieprzowo-wołowe klopsy w sosie grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowo-wołowe klopsy w sosie grzybowym
Grzyby dokładnie umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody. Miękkie grzyby drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, ostudzić. Mielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, cebulę, 2 łyżki bułki tartej. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z przygotowanej masy mięsnej formować okrągłe kulki, obtaczać w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Następnie przełożyć do rondla, podlać wywarem z grzybami i dusić pod przykryciem około 10 minut. Połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku.