Sposób przygotowania:
Wigilijne kluski Eli z grzybamiprzygotowanie omasty
Cebule obrać z łupinek i pokroić. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę. Oprószyć cebulę solą, pieprzem i zrumienić.
przygotowanie farszu
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Grzyby mrożone pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i przesmażyć. Do cebuli dodać grzyby, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie farszu cd
Do usmażonych grzybów z cebulą dodać bułkę tartą i wymieszać.
przygotowanie ciasta
Ziemniaki obrać i umyć. 3/4 ziemniaków ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce do placków i odcisnąć. Sok z ziemniaków zostawić żeby skrobia się odstała. Wodę znad skrobi zlać. Do przeciśniętych ziemniaków dodać skrobię, odciśnięte ziemniaki i mąkę ziemniaczaną.
przygotowanie ciasta cd
Ciasto dokładnie wyrobić.
przygotowanie klusek
Na ręce rozpłaszczać porcje ciasta i kłaść farsz.
przygotowanie klusek cd
Ciasto zlepić i formować okrągłe kluski. Kluski wrzucać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut od wypłynięcia. Wyjmować kluski łyżką cedzakową na talerze i okrasić cebulką zrumienioną na maśle. Smacznego!