eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wigilijne kluski Eli z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast ziemniaków przygotowałam kluski z gotowanych i tartych ziemniaków. Kluski nadziałam grzybami z cebulą i okrasiłam cebulką zrumienioną na maśle.

Wigilijne kluski Eli z grzybami

Składniki:

Wigilijne kluski Eli z grzybami

farsz

ciasto na kluski

omasta

Sposób przygotowania:

Wigilijne kluski Eli z grzybami

przygotowanie omasty

Wigilijne kluski Eli z grzybami
Pokrojoną cebulę oprószoną solą i pieprzem zrumienić na maśle.

Cebule obrać z łupinek i pokroić. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę. Oprószyć cebulę solą, pieprzem i zrumienić.

przygotowanie farszu

Wigilijne kluski Eli z grzybami
Pokrojoną cebulę i grzyby usmażyć na maśle.

Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Grzyby mrożone pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i przesmażyć. Do cebuli dodać grzyby, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie farszu cd

Wigilijne kluski Eli z grzybami
Bułkę tartą wymieszać z przesmażonymi grzybami.

Do usmażonych grzybów z cebulą dodać bułkę tartą i wymieszać.

przygotowanie ciasta

Wigilijne kluski Eli z grzybami
Do przeciśniętych ziemniaków dodać pozostałe składniki ciasta.

Ziemniaki obrać i umyć. 3/4 ziemniaków ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce do placków i odcisnąć. Sok z ziemniaków zostawić żeby skrobia się odstała. Wodę znad skrobi zlać. Do przeciśniętych ziemniaków dodać skrobię, odciśnięte ziemniaki i mąkę ziemniaczaną.

przygotowanie ciasta cd

Wigilijne kluski Eli z grzybami

Ciasto dokładnie wyrobić.

przygotowanie klusek

Wigilijne kluski Eli z grzybami

Na ręce rozpłaszczać porcje ciasta i kłaść farsz.

przygotowanie klusek cd

Wigilijne kluski Eli z grzybami

Ciasto zlepić i formować okrągłe kluski. Kluski wrzucać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut od wypłynięcia. Wyjmować kluski łyżką cedzakową na talerze i okrasić cebulką zrumienioną na maśle. Smacznego!