Sposób przygotowania:
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na kilka godzin. Kapustę można opłukać, ale nie jest to konieczne, następnie posiekać, przełożyć do garnka, dodać posiekane grzyby, zalać niewielką ilością wody i gotować przez około 2 godziny. Cebulę posiekać dość drobno, podsmażyć ją na oleju. Dodać do kapusty i grzybów, dokładnie wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu do momentu, gdy cała woda odparuje. Kapustę doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki, soli, wody i oleju zagnieść ciasto. W miarę potrzeby( jeśli będzie zbyt rzadkie) należy podsypać je mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego przy użyciu szklanki kółeczka, nakładać na nie po łyżce farszu, zlepiać pierożki. Gotować je w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną. Tak przygotowane pierogi można jeść od razu, ale można także zamrozić je. Z podanej porcji wyszło mi 70 pierogów.