Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na kolacji wigilijnej nie może ich zabraknąć.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

 

  • 1 kg mąka pszenna,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 3 łyżki stołowe olej,
  • 2 szklanki ciepła woda,
  • 2 podwójne garści suszone grzyby,
  • ok. 1 kg kapusta kiszona,
  • 1 sztuka cebula,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 2 łyżeczki olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na kilka godzin. Kapustę można opłukać, ale nie jest to konieczne, następnie posiekać, przełożyć do garnka, dodać posiekane grzyby, zalać niewielką ilością wody i gotować przez około 2 godziny. Cebulę posiekać dość drobno, podsmażyć ją na oleju. Dodać do kapusty i grzybów, dokładnie wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu do momentu, gdy cała woda odparuje. Kapustę doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki, soli, wody i oleju zagnieść ciasto. W miarę potrzeby( jeśli będzie zbyt rzadkie) należy podsypać je mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego przy użyciu szklanki kółeczka, nakładać na nie po łyżce farszu, zlepiać pierożki. Gotować je w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną. Tak przygotowane pierogi można jeść od razu, ale można także zamrozić je. Z podanej porcji wyszło mi 70 pierogów.