anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Wigilijne pulpety rybne w galarecie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Polecam, dzisiaj zrobione i prawie zjedzone:)

Wigilijne pulpety rybne w galarecie

Składniki:

Wigilijne pulpety rybne w galarecie

 

  • 6 płatów dużych z mintaja(może być dorsz)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżki kaszki manny
  • Galareta
  • 5 szklanek wody
  • 8 czubatych łyżeczek żelatyny+ 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • kostka warzywna
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • Dodatkowo
  • groszek konserwowy
  • 2 jajka na twardo
  • 1 ugotowana duża marchewka
  • trochę rodzynek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Wigilijne pulpety rybne w galarecie
Rybę odmrozić,wysuszyć papierowym ręcznikiem,zmielić razem z cebulą,dodać jajko,sól,pieprz,bułkę tartą ,kaszkę manny,wyrobić farsz. Formować pulpety,wrzucać na gotowaną wodę,lekko posoloną ,dodać listek,laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min. Po tym czasie,wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić. (Wodę wylać ,niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę,u nas nie robimy,bo galareta później) jest biała i mętna) Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie,posypać groszkiem, dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu. Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia. Do gotującej wody dodać,kostkę warzywną,listek ,żelatynę zagotować,przecedzić przez gęste siteczko,dodać cukier,sok z cytryny,doprawić wg własnego smaku,odstawić do stężenia. Gęstniejącą galaretą,zalać rybę i odstawić do stężenia. Smacznego.