Sposób przygotowania:
Wigilijne pulpety rybne w galarecie
Rybę odmrozić,wysuszyć papierowym ręcznikiem,zmielić razem z cebulą,dodać jajko,sól,pieprz,bułkę tartą ,kaszkę manny,wyrobić farsz. Formować pulpety,wrzucać na gotowaną wodę,lekko posoloną ,dodać listek,laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min. Po tym czasie,wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić. (Wodę wylać ,niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę,u nas nie robimy,bo galareta później) jest biała i mętna) Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie,posypać groszkiem, dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu. Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia. Do gotującej wody dodać,kostkę warzywną,listek ,żelatynę zagotować,przecedzić przez gęste siteczko,dodać cukier,sok z cytryny,doprawić wg własnego smaku,odstawić do stężenia. Gęstniejącą galaretą,zalać rybę i odstawić do stężenia. Smacznego.
Magdusia1312
anullka7
Bardzo nam smakowało, na wigilię też zrobię.
Bahus
Bahus
miało być nielubiących karpia :D
Mirka227
5!