agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Wilgotne ciasto brzoskwiniami i ricottą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedno z lepszych ciast jakie w życiu jadłam. W oryginale są figi i brzoskwinie, ja zamiast fig dodałam morele. Rewelacja, niebo w gębie:)

Wilgotne ciasto brzoskwiniami i ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wilgotne ciasto brzoskwiniami i ricottą

 

  • 3-4 brzoskwinie
  • około 5-6 moreli i kilka sztuk do dekoracji
  • 1 cytryna
  • 200 g ricotty
  • 200 g gęstej śmietany
  • 100 g migdałów
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 150 g masła + odrobinę do posmarowania foremki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Wilgotne ciasto brzoskwiniami i ricottą
Morele i brzoskwinie umyć, przekroić na pół , wyciągnąć pestki następnie pokroić na mniejsze kawałki, ja pokroiłam na ósemki. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę. W misce połączyć ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól cukier waniliowy, dodać skórkę z cytryny, zmielone na pył migdały oraz miękkie, pokrojone w kostkę masło. Składniki zagnieść palcami, tak aby powstała taka grubsza kruszonka. Jedną szklankę przygotowanej kruszonki odstawić do lodówki. Pozostałe wymieszać mikserem z jajkami i gęsta śmietaną. Połowę powstałej masy przełożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Na to ułożyć połowę owoców, serek ricotta, pozostałą masę i owoce. Ostatnią warstwą jest kruszonka odstawiona do lodówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec 90 minut, tak aby kruszonka z wierzchu było mocno przyrumieniona. Przed wyciągnięciem z formy odczekać do przestygnięcia ciasta. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego:)
Wilgotne ciasto brzoskwiniami i ricottą
owoce oczyścić z pestek skórkę z cytryny zetrzeć na tarce
Wilgotne ciasto brzoskwiniami i ricottą
w misce połączyć składniki tak aby powstała większa kruszonka
Wilgotne ciasto brzoskwiniami i ricottą
przygotowaną masą przełożyć do formy z papierem
Wilgotne ciasto brzoskwiniami i ricottą
ostatnią warstwą jest pozostała kruszonka

Tagi:

ciasto