Sposób przygotowania:
Wiosenna pizza
Płatki owsiane miksujemy / niezbyt dokładnie/ , łączymy z mąką pszenną i wsypujemy do miski. Drożdże mieszamy z odrobiną wody, dodajemycukier i oliwę.Mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Stopniowo dodajemy pozostałą wodę i drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki do chwili ich połączenia. Na koniec dodajemy sól.
Ciasto przekładamy na omączony blat , formujmy kulę i przekładamy do naoliwionej miski. Miskę przykrywamy folią i odkładamy do wyrośnięcia ciasta.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły placek/ grubości kilku milimetrów/ i przekładamy na natłuszczoną blaszkę.Wierzch smarujemy sosem pomidorowym połączonym z oliwą ,solą i bazylią,. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 200 st.C.
Na upieczony spód nakładamy zielony farsz i połówki ugotowanych jajek. Aby przygotować farsz należy: umyte, oczyszczone liście "brody mnicha" wrzucić do wrzącej, osolonej wody . Po kilku minutach wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i odsączyć. Warzywo przełożyć do miski, skropić oliwą zmiażdżony czosnek, drobniutko pokrojoną papryczkę , doprawić do smaku solą.Podobnie można przygotować szpinak.
Ciasto przekładamy na omączony blat , formujmy kulę i przekładamy do naoliwionej miski. Miskę przykrywamy folią i odkładamy do wyrośnięcia ciasta.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły placek/ grubości kilku milimetrów/ i przekładamy na natłuszczoną blaszkę.Wierzch smarujemy sosem pomidorowym połączonym z oliwą ,solą i bazylią,. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 200 st.C.
Na upieczony spód nakładamy zielony farsz i połówki ugotowanych jajek. Aby przygotować farsz należy: umyte, oczyszczone liście "brody mnicha" wrzucić do wrzącej, osolonej wody . Po kilku minutach wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i odsączyć. Warzywo przełożyć do miski, skropić oliwą zmiażdżony czosnek, drobniutko pokrojoną papryczkę , doprawić do smaku solą.Podobnie można przygotować szpinak.
mysza75
zewa
cris
W naszym kraju nigdy "jej" nie widziałam, korzystam z włoskiego warzywa.
Pyza
cris
.....podałam dwie nazwy tej rośliny: w języku polskim i włoskim i to powinno wystarczyć,napisałam również,że roślina nie jest znana w naszym kraju,a więc na rynku jeszcze nie można jej dostać. Dokładne wyjaśnienie można znależć pod linkiem:https://gotujmy.pl/broda-mnicha-albo-agretti-czyli-wloska-trawa,artykuly,15023k1.html#ac , gdzie Kołczu użył trzeciej nazwy tej rośliny / dla zaineresowanych/. W moim przepisie skupiłam sie na pizzy, a nadzienie potraktowałam drugorzędnie, wyjaśniając,że "trawe" tę można zastąpić np.szpinakiem, który jest dostępny na rynku.
kołczu
cris napisał(a):
Pyza
cris
...w opisie przepisu jest wyrażnie napisane broda mnicha/ barba di frate/, nie powtarzałam więc więcej razy.......chętnie zaprosiłabym Cię na spaghetti z tą "trawką",ale to trochę za daleko!