Sposób przygotowania:
Wiosenna pizza z salami
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru, dodajemy przesianą mąkę, wodę, oleje oraz sól. Mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera. Gładką kulę ciasta odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
Jak podwoi swoją objętość dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kształt koła, przekładamy na brytfannę.
Krążek smarujemy sosem powstałym z wymieszania składników.
Boki zwijamy do środka i lekko dociskamy.
Pizzę posypujemy odrobiną sera i układamy na niej pozostałe składniki.
Pozostawiamy na 1/2h do wyrośnięcia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15-20 minut, po tym czasie wyciągamy, raz jeszcze posypujemy większą ilością sera i wstawiamy dosłownie na 3 minuty.
Jak podwoi swoją objętość dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kształt koła, przekładamy na brytfannę.
Krążek smarujemy sosem powstałym z wymieszania składników.
Boki zwijamy do środka i lekko dociskamy.
Pizzę posypujemy odrobiną sera i układamy na niej pozostałe składniki.
Pozostawiamy na 1/2h do wyrośnięcia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15-20 minut, po tym czasie wyciągamy, raz jeszcze posypujemy większą ilością sera i wstawiamy dosłownie na 3 minuty.
Nina W.