Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Wiosenne ciasto Cherry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto Cherry- doskonały deser do kawy lub herbatki. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Wiosenne ciasto Cherry

Składniki:

Wiosenne ciasto Cherry

Biszkopt ciemny

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,

Biszkopt makowy

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200g masła,

Dodatkowo

  • 1 litrowy słoik wiśni w syropie,
  • 200 ml wody,
  • 3 opakowania galaretki wiśniowej,
  • 50 ml wódki cherry,
  • kolorowe perełki do posypania.

Sposób przygotowania:

Wiosenne ciasto Cherry
1. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączyć wódką cherry. 

2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 

3. Masa budyniowa: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wieszać i gotować przez 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i razem utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt ciemny, wyrównać. Masę przykryć biszkoptem makowym. 

4. Wiśnie razem z syropem przelać do garnka. Wlać wodę i zagotować. Do wrzących owoców wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejące owoce wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia. Wierzch ciasta posypać cukrowymi perełkami. 

Tagi:

ciasta