Sposób przygotowania:
Wiosenny karmazyn pod pomidorową salsą
Karmazyna myjemy, osyszamy, zalewamy mlekiem żeby ryba straciła swoj zapach (nie kazdy go lubi). Moczymy ok 1h. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Robimy nasza salsę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojona drobno cebulę, chwilę smażymy razem, dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem smażymy. Sok wyciśnięty z cytryny mieszamy z pesto. Osuszoną rybą kładziemy w naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym oliwa z oliwek. Rybę z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem i smarujemy z wierzchu mieszaniną pesto i cytryny. Wkałdamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie naczynie z rybą wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na rybę salsę z pomidorów, obkładamy ćwiartkami cytryny i ponownie pieczemy w piekarniku 10 minut. Pachnacą rybę podajemy po przyrządzeniu skropiona odrobiną cytryny z listkami bazyli. Oczywiście zamiast karmazyna można uzyc innej ryby o zwartym mięsie