Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Wiśniowec - pyszne ciacho.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krem wiśniowy jest tutaj bardzo lekki, mało tłusty, słodki i pyszny.

Wiśniowec - pyszne ciacho. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiśniowec - pyszne ciacho.

 

  • Na ciasto:

 

 

  • cukier waniliowy

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 25 dag cukru pudru

 

 

  • 1 szklanka oleju

 

  • 5 łyżek letniej wody

 

  • Na krem:

 

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowec - pyszne ciacho.
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, wodę i olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dzielimy ciasto na 2 części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Wylewamy ciasto kakaowe do formy, potem delikatnie ciasto bez kakao i rownomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w temp. 160-180* przez 30-45 min. Rozpuszczamy budynie w mleku, dodajemy mąkę. Zagotowujemy sok i wlewamy do niego budyń. Zagotowujemy mieszając i studzimy. Można dodatkowo położyć na krem wiśniowy bitą śmietanę i posypać ciasto posypką, tak jak zrobiłam to ja.
Wiśniowec - pyszne ciacho.
Dwukolorowe ciasto z lekkim i słodkim kremem wiśniowym.
Wiśniowec - pyszne ciacho.
Dwukolorowe ciasto z lekkim i słodkim kremem wiśniowym.