thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Włoski omlet pomidorowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszny omlet z sosem bolońskim. Wygląda jak pizza:)

Włoski omlet pomidorowy

Składniki:

Włoski omlet pomidorowy

 

  • NA 2 PORCJE:
  • 1/2 małej papryki
  • 10 małych pieczarek
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 3 łyżki sosu bolońskiego Łowicz
  • 2 łyżki startego sera (opcjonalnie)
  • łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól morska prowansalska
  • olej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • wędzona szynka dobrej jakości (cienko krojona)

 

 

Sposób przygotowania:

Włoski omlet pomidorowy
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką, na 3 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w cienkie paski paprykę, cebulę pokrojoną w piórka i plasterki pieczarek. Jaja ubić trzepaczką z mlekiem, mąką, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sosem ( wykorzystałam sos boloński Łowicz) oraz serem. Na patelnię dodać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Połowę mieszanki warzywnej z patelni przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać łyżkę oleju w razie potrzeby. Wlać pół masy jajeczno- pomidorowej. Posypać oregano. Smażyć na małym ogniu do momentu ścięcia wierzchu. Zsunąć na talerz (można też przyłożyć talerz do patelni i obrócić - wtedy bardziej przypieczona część będzie na wierzchu). Tak samo usmażyć drugi omlet. Na gotowe omlety położyć szynkę, posypać świeżą zieleniną.