szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

włoskie placuszki z serem i oliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

jest to smaczna potrawa,którą można jeść na ciepło jak i na zimno,jako obiad,kolację czy przekąskę..

włoskie placuszki z serem i oliwkami

Składniki:

włoskie placuszki z serem i oliwkami

 

  • przepis na 12 placuszków:

 

  • 90 g przecieru pomidorowego
  • 250 g pomidorów (nieduże dwa)
  • 9 zielonych oliwek, pokrojonych na połówki
  • sera typu feta ( ja dodałam DELAKTIS,z mleka krowiego)(wersja alternatywna), najlepiej jednak by był
  • kilka plastrów sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku świeżego lub w proszku - 1 kostka knorr
  • 1 łyżeczka oregano

 

 

Sposób przygotowania:

włoskie placuszki z serem i oliwkami
Na stolnicy wyrabiamy ciasto(175 g mąki z 90 g masła,dodajemy wodę). Wstawiamy pod przykryciem na około pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy składniki na farsz: pomidory parzymy wrzącą wodą i zdejmujemy skórkę,oraz wycinamy "korzonek",kroimy pomidory na plasterki. Oliwki kroimy na połówki, ser rozcinamy na nieduże kawałki wielkości widełek od widelca(12 plasterków). Żółty ser trzemy bądź tniemy cienkie paseczki,wedle uznania. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy na ciasto grubości 3-5 milimetrów.Wycinamy placuszki denkiem od szklanki. Rogi placuszków lekko miażdżymy i układamy żółty ser,zawijamy lekko rogi.Smarujemy każdy placek przecierem pomidorowym,bądź pastą pomidorową.Posypujemy czosnkiem rozgniecionym,bądź sproszkowanym. Kładziemy plasterek pomidora.Nakładamy połówki oliwek i przykrywamy białym serem.Posypujemy oregano. Piec nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy placki około 20-30 minut,aż placek się zarumieni a ser lekko rozpuści. Smacznego!