Sposób przygotowania:
Wolowa sztuka miesa w sosie chrzanowym.
Zagotowac w duzym garnku osolona wode. Umyc wolowine i wrzucic w kawalku do gotujacej wody. Kiedy sie zagotuje , zmniejszyc ogien, dodac listki , ziele , pieprz i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowac godzine. Kilka razy zszumowac . Warzywa umyc , obrac i po godzinie gotowania dodac do miesa. Gotowac nastepne 1,5 godziny az mieso bedzie miekkie . Ugotowane mieso wyjac i przykryc. W malym garnku rozgrzac tluszcz , podsmazyc make dodac mieszajac 2 szklanki wywaru z miesa i smietane , zagotowac . Mieszajac dodac chrzan , natke pietruszki, koperek i doprawic do smaku pieprzem i ew. odrobina cukru. Pokroic mieso . Podawac polane sosem z dodatkiem surowki i ziemniakow. Ja do gotowania dodaje przewaznie kawalek miesa rosolowego , lub wrzucam kostki - mam wtedy wspanialy rosol i pyszne drugie danie. Smacznego.
luna
góralka
sloneczko1