Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Wolowa sztuka miesa w sosie chrzanowym.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczne danie obiadowe , ktore troche poszlo w zapomnienie.

Wolowa sztuka miesa w sosie chrzanowym.

Składniki:

Wolowa sztuka miesa w sosie chrzanowym.

 

  • ok. 1,5 kg ladnej wolowiny /np. krzyzowa, biodrowa /
  • pol malego selera
  • 2 duze marchwie
  • korzen pietruszki
  • pol pora
  • 1 duza cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sol
  • pieprz
  • 1 lyzka ostrego chrzanu ze sloiczka
  • 1/3 szkl. smietany
  • 1 lyzka maki
  • tluszcz do zasmazki
  • lyzka posiekanej natki pietruszki
  • lyzka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Wolowa sztuka miesa w sosie chrzanowym.
Zagotowac w duzym garnku osolona wode. Umyc wolowine i wrzucic w kawalku do gotujacej wody. Kiedy sie zagotuje , zmniejszyc ogien, dodac listki , ziele , pieprz i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowac godzine. Kilka razy zszumowac . Warzywa umyc , obrac i po godzinie gotowania dodac do miesa. Gotowac nastepne 1,5 godziny az mieso bedzie miekkie . Ugotowane mieso wyjac i przykryc. W malym garnku rozgrzac tluszcz , podsmazyc make dodac mieszajac 2 szklanki wywaru z miesa i smietane , zagotowac . Mieszajac dodac chrzan , natke pietruszki, koperek i doprawic do smaku pieprzem i ew. odrobina cukru. Pokroic mieso . Podawac polane sosem z dodatkiem surowki i ziemniakow. Ja do gotowania dodaje przewaznie kawalek miesa rosolowego , lub wrzucam kostki - mam wtedy wspanialy rosol i pyszne drugie danie. Smacznego.

Tagi:

wołowina mak