jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To danie przypomina w smaku gołąbki, jednak zamiast kapusty użyłam liści winogron. Danie w stylu gołąbków serwowanych w krajach bałkańskich.

Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze

 

  • liście winogron
  • sól i cukier do ugotowania liści
  • 75 dag wołowiny pieczeniowej lub gulaszowej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • sos pomidorowy
  • bazylia do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze
Liście winogron gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (około 15 minut). Gotujemy kaszę al dente. Mięso mielimy. Obieramy cebulę i kroimy ją drobno. Na łyżce masła szklimy cebulę po czym dodajemy mięso. Przesmażamy je krótko do chwili aż zmieni kolor i lekko się poddusi. Łączymy mięso z kaszą , dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz słodką paprykę w proszku. Mieszamy dokładnie. Nakładamy masę mięsną na liście i zawijamy jak gołąbki. Układamy je w koszyczku parowaru. Parujemy zawijańce około 25 minut w zależności od wielkości. Podgrzewamy sos pomidorowy. Podajemy zawijańce z sosem pomidorowym udekorowane bazylią.
Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze
Łączymy mięso z kaszą , dodajemy koncentrat pomidorowy.
Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze
Nakładamy masę mięsną na liście i zawijamy jak gołąbki.
Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze
Układamy je w koszyczku parowaru. Parujemy zawijańce około 25 minut w zależności od wielkości.