grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Wolowina duszona.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i smaczne danie lubiane przez moja rodzine.

Wolowina duszona.

Składniki:

Wolowina duszona.

 

  • Wolowina
  • przyprawy-sol,pieprz,listek laurowy,ziele angielskie
  • cebula
  • 2 zabki czosnku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • lyzka maki
  • troszke oleju
  • tluszcz do smazenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wolowina duszona.
Wolowine pokroic na plastry, natrzec przyprawami,dodac posiekany czosnek,cebule w polkrazki,cukier,sok z cytryny,wymieszac i po paru minutach wlac troszke oleju.Zostawic na noc w lodowce.
Nastepnie,otoczone w mace plastry obsmazyc na goracym tluszczu z obu stron,przelozyc do garnka,wlac wode i dusic do miekkosci.Pod koniec duszenia ,posolic.

Ziemniaki ugotowac,wycisnac przez praske,wlac tyle mleka,zeby nie bylo za rzadkie,dac maslo,sol i wymieszac.

Pasuja do tego duszone buraczki albo salatka z buraczkow-utarte na plasterki wymieszac z pokrojona w piorka cebulka,dodac sol,pieprz ,szczypte cukru,sok z cytryny,niech troche postoi.Potem dodac troszke oleju.