Sposób przygotowania:
Wołowina duszona z grzybami
Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę. W rondlu roztopić masło, dodać pokrojone mięso, smażyć przez kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodać ½ szklanki wody lub bulionu (może być wołowy lub grzybowy), 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, liść laurowy, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, położyć na sicie, aby ociekły. Na patelni zeszklić pokrojona drobno cebulę, dodać poszatkowane grzyby, smażyć razem przez kilka minut. Usmażone grzyby dodać razem z cebulką do mięsa, dusić razem jeszcze przez około 5-10 minut.
Bakłażany i pomidory umyć, pokroić w plastry, obsmażyć z obu stron na maśle.
Duszoną wołowinę wyłożyć na półmisek, polać sosem grzybowym. Obok ułożyć obsmażone pomidory i bakłażany. Przed podaniem danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, położyć na sicie, aby ociekły. Na patelni zeszklić pokrojona drobno cebulę, dodać poszatkowane grzyby, smażyć razem przez kilka minut. Usmażone grzyby dodać razem z cebulką do mięsa, dusić razem jeszcze przez około 5-10 minut.
Bakłażany i pomidory umyć, pokroić w plastry, obsmażyć z obu stron na maśle.
Duszoną wołowinę wyłożyć na półmisek, polać sosem grzybowym. Obok ułożyć obsmażone pomidory i bakłażany. Przed podaniem danie posypać posiekaną natką pietruszki.