Sposób przygotowania:
Wołowina duszona z pomidorami
Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i smażyć na patelni w dużej ilości tłuszczu do czasu, aż zbrązowieje. Cebulę oczyścić, pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, pokroić w ósemki, a paprykę przepołowić, usunąć nasiona i pokroić w paski. Mięso umyć, pokroić w plasterki grubości 2-3 mm, włożyć do miseczki, posypać połową maki, odrobiną soli, cukrem i pieprzem, polać olejem, wymieszać i odstawić na 15 minut. W szklance wymieszać ocet z resztą mąki i cukru, odrobiną soli i wodą (2 łyżki). Obrane i pokrojone warzywa poddusić na patelni z 2 łyżkami oleju. Przełożyć do miseczki. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć posiekany czosnek i smażyć około 30 sekund. Włożyć mięso na patelnię, zrumienić, następnie dusić do miękkości. Dodać wszystkie warzywa, chwilę razem dusić. Następnie masę znajdującą się na patelni rozsunąć na brzegi, a na środek patelni wlać przygotowany w szklance sos. Gdy sos zacznie gęstnieć, wymieszać całość, przykryć i dusić jeszcze 2 minuty.
Gość