Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wołowina z bakłażanem (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Podpiec bakłażana na grillu lub na ruszcie w piekarniku tak, aby  skórka

Wołowina z bakłażanem (Wietnam)

Składniki:

Wołowina z bakłażanem (Wietnam)

 

  • 1 przekrojony na pół bakłażan o wadze 500 g
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 230 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowina z bakłażanem (Wietnam)
Podpiec bakłażana na grillu lub na ruszcie w piekarniku tak, aby  skórka sczerniała. Wystudzić, obrać a miąższ pokroić na kawałki. Czosnek obrac i posiekać. Na patelni o grubym dnie rozgrzac olej, dodać czosnek i smażyć aż zmięknie. Dodać wołowinę i smażyć mieszając i rozgniatając grudki łyżką, aż zmieni kolor. Dodać bakłażana, sos rybny, sól i pieprz do smaku. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić 25 minut aż bakłażan zmięknie.