Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Wołowina z czerwoną kapustą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem.

Wołowina z czerwoną kapustą i pomidorami

Składniki:

Wołowina z czerwoną kapustą i pomidorami

 

 

  • 60 dag chudej wołowiny
  • 80 dag czerwonej kapusty
  • 3 średnie dojrzałe pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowina z czerwoną kapustą i pomidorami
Kapustę umyć, pozbawić wierzchnich liści i głąba. Poszatkować. Pomidory sparzyć obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie każdy plaster pokroić w 1 cm paski. Na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć na niej mięso. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kapustę i pomidory. Skropić sokiem z cytryny. Dusić ok. 5 min. Do warzyw dodać obsmażone mięso. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Dusić do miękkości mięsa i warzyw. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.