Alis17

Alis17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Wołowina z kremem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 380
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dość wymagająca potrawa, jednak warto się lekko nad nią pomęczyć, bo jest bardzo smaczna.

Wołowina z kremem chrzanowym

Składniki:

Wołowina z kremem chrzanowym

 

  • 800 g wołowiny
  • pęczek ziół (pietruszka, natka selera, lubczyk, natka selera i zielona część pora)
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 200 g białej części pora
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z kremem chrzanowym
Mięso wkładamy do wody, zagotowujemy i usuwamy szumowinę. Dodajemy pęczek ziół i gotujemy pod przykryciem. Obraną marchewkę kroimy w paski o grubości mniej więcej pół centymetra. Obraną cebulę kroimy w grubsze plastry. Oczyszczony por do połowy przekrawamy wzdłuż, opłukujemy i związujemy. Warzywa dodajemy do bulionu 25 minut przed końcem gotowania. Bułkę tartą zwilżamy gorącym bulionem i śmietaną. Krem solimy, doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem oraz chrzanem. Ugotowane mięso kroimy w plastry, obkładamy warzywami, posypujemy pietruszką i podajemy na stół :) Dodatkami mogą być gotowane ziemniaki :) Smacznego!