Wołowina z pieczarkami

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu, a następnie

Wołowina z pieczarkami

Składniki:

Wołowina z pieczarkami

 

  • 50 dag wołowiny
  • 10 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu paprykowego z tubki
  • 1/2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • szczypta majeranku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wołowina z pieczarkami
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu, a następnie wykroić cienkie plastry równej wielkości i zbić je tłuczkiem. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć mięso po obydwu stronach, po chwili dodać cebulę i czosnek. Całość oprószyć solą, pieprzem i majerankiem a także podlać wodą i dusić 20 min. W tym czasie pieczarki umyć i pokroić, a następnie wrzucić do mięsa. Dusić do miękkości. Sos paprykowy dodać do mięsa, wymieszać, po chwili wlać śmietanę i zagotować. Zagęścić mąką. Natkę pietruszki umyć, posiekać i wsypać do mięsa. Podawać z frytkami.

Tagi:

sosy wołowina