misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Wołowina z zieloną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nałożyć ryż do miseczek. Dodać warzywa, a na wierzchu położyć mięso....

Wołowina z zieloną papryką

Składniki:

Wołowina z zieloną papryką

 

  • 175 g ryżu basmati (1 kubeczek)
  • 2 łyżeczki maki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka średnio ostrego chili
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 175 g steku z szynki, pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 zielone papryki cienko pokrojone
  • 1 por (ok. 15cm dłg.) pokrojony w plasterki
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 3 łodyżki trawki cytrynowej, oczyszczone i pokrojone
  • kawałek świeżego imbiru(2cm), utartego
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 łyżka sherry
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z zieloną papryką
Ryż włożyć do garnka i dodać dokładnie 1,5 kubka wrzącej wody. Zamieszać raz, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 12-15 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Wymieszać mąkę kukurydzianą z suchymi przyprawami i natrzeć nią mięso. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Paprykę, marchewkę, por, trawę cytrynową, imbir i czosnek obsmażyć 4-5 minut. Zmniejszyć ogień, wlać sherry, sos sojowy i wodę i podgrzewać. Resztę oleju rozgrzać na drugiej patelni. Wołowinę obsmażać 2-3 minuty, aż lekko się przyrumieni. Nałożyć ryż do miseczek. Dodać warzywa, a na wierzchu położyć mięso.