Sposób przygotowania:
Wołowy gulasz
Mięso opłukać, osączyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Mięso posypujemy przyprawami do mięsa wołowego i do gulaszu następnie obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy kilka dobrych minut z każdej strony aż się zarumieni. Dodajemy pokrojone w piórka cebule i posiekany na drobno czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy się przyrumieni podlewamy wodą od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnuszku roztapiamy masło lub margarynę i podduszamy pieczarki pokrojone w większą kostkę. Gdy pieczarki puszczą soki solimy do smaku i dorzucamy pokrojone w pióra liście kapusty pekińskiej. Dusimy kilka minut razem po tym czasie łączymy z mięsem. Podlewamy całość wodą dodajemy ulubione przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, świeży pieprz. Dusimy na wolnym ogniu aż sos nabierze lekkiej gęstości możemy oczywiście zaprawić go łyżką śmietany. Gulasz podajemy z kaszą i ulubioną surówką lub kiszonymi ogórkami. Smacznego.
wedith1