margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Wołowy gulasz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gulasz doskonale pasuje do kaszy i surówek.

Wołowy gulasz

Składniki:

Wołowy gulasz

 

Sposób przygotowania:

Wołowy gulasz
Mięso opłukać, osączyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Mięso posypujemy przyprawami do mięsa wołowego i do gulaszu następnie obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy kilka dobrych minut z każdej strony aż się zarumieni. Dodajemy pokrojone w piórka cebule i posiekany na drobno czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy się przyrumieni podlewamy wodą od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnuszku roztapiamy masło lub margarynę i podduszamy pieczarki pokrojone w większą kostkę. Gdy pieczarki puszczą soki solimy do smaku i dorzucamy pokrojone w pióra liście kapusty pekińskiej. Dusimy kilka minut razem po tym czasie łączymy z mięsem. Podlewamy całość wodą dodajemy ulubione przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, świeży pieprz. Dusimy na wolnym ogniu aż sos nabierze lekkiej gęstości możemy oczywiście zaprawić go łyżką śmietany. Gulasz podajemy z kaszą i ulubioną surówką lub kiszonymi ogórkami. Smacznego.