lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Wymyslna pieczen

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W polskiej kuchni gosci pieczen,dlaczego by nie pofantazjowac z nia :-)

Wymyslna pieczen

Składniki:

Wymyslna pieczen

 

  • 1/2 kg miesa mielonego (drobiowe+wolowe)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 brokul lub ok. 2 szklanki szpinaku
  • 2 bialka z jaj
  • 100gr sera tartego
  • 1 zoltko
  • sos sojowy TaoTao
  • ok.700ml sos beszamelowy

 

Sposób przygotowania:

Wymyslna pieczen
Mieso mielone (ja mieszam drob z wolowina) zalewamy bulionem i dobrze mieszamy, dodajac do zaostrzenia smaku sosu sojowego TaoTao.Na blaszke wylozona pergaminem ukladamy pierwsza warstwe ciasta francuskiego zas na ciasto nakladamy owe mieso mielone rownomiernie je rozkladajac.Brokul lub szpinak obgotujemy w osolonej wodzie ok 4 minuty, nastepnie brokul rozkladamy na mieso (lub zamiast brokulu szpinak, ten skraplamy jeszcze sokiem z cytryny). Sosem beszamelowym polac warstwe z brokula. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac ze startym serem, nastepnie wylozyc jako kolejna warstwe. Druga czesc ciasta francuskiego mozemy pokroic w pasy i ukladac po skosie z ok.1cm przerwa miedzy pasami.Roztrzepanym zoltkiem smarujemy ciasto francuskie i wkladamy blaszke do piekarnika na ok.45minut w temperaturze 180C°. Ja podaje te potrawe gdy mam gosci, poniewaz ladnie sie prezentuje nie tylko smakowo ale i wizualnie.Podaje z salatka i chlebkiem ziolowym pieczonym.