eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1360]

Wypasione placki Eli

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne placki ziemniaczane z wieloma dodatkami.

Wypasione placki Eli

Składniki:

Wypasione placki Eli

 

Sposób przygotowania:

Wypasione placki Eli
Obraną cebulę pokroić na kilka kawałków i razem z obranym czosnkiem posiekać w malakserze na miazgę (można cebulę i czosnek potrzeć na tarce do placków).Wyłożyć na miseczkę.Z papryczki usunąć nasionka i pokroić w bardzo drobną kosteczkę (radzę założyć rękawiczki do krojenia).Natkę pietruszki posiekać.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Z kiełbasy usunąć osłonki i ją rozdrobnić.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami(ja tarłam w malakserze) i wyłożyć na sito,żeby odciekły z soku.Skrobię po odlaniu soku dodać do placków.Ziemniaki włożyć do miski,dodać rozdrobnioną kiełbasę,utarty ser,posiekaną natkę pietruszki,papryczkę chilli,cebulę z czosnkien,jajka,mąkę,sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką ciasto,formując placki.Smażyć na złoto z obu stron.Smacznego!