Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wysmienita zapiekanka z watróbka drob

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Do tych, ktorzy lubia watrobke, mam prosbe: Sprobujcie!!! Przepis jest mojego pomyslu ale warto sprobowac....

Wysmienita zapiekanka z watróbka  drob

Składniki:

Wysmienita zapiekanka z watróbka drob

 

  • ok kg swiezej watróbki drobiowej,
  • 2-3 cebule,
  • 2-3 jablka (najlepiej twarde)
  • 2-3 pomidory,
  • kawalek sera zoltego (pokroimy go w cienkie plasterki i ulozymy na wierzchu zapiekanki),
  • natka pietruszki,
  • majeranek,
  • lyzka cukru,
  • sol, pieprz,
  • olej i lyzka masla, do smazenia.

Sposób przygotowania:

Wysmienita zapiekanka z watróbka drob
Swieza watrobke oplukac i odstawic na jakis czas zalana w zimnej wodzie, po czym czynnosc ponownie powtorzyc ( watrobke mozna tez moczyc w mleku). Kolejny raz wyplukac watrobke i odcedzic ja w sitku, by odkapac wode. Przyszykowac forme do zapiekania i wylozyc watrobka. Formy nie musimy smarowac tluszczem. Watrobke posypujemy sola, pieprzem, majerankiem i drobno piesiekana natka pietruszki. Cebule obieramy i podobnie jak jablka, myjemy. Jablek nie obieramy ze skorki. Cebulke przekroic wzdluz na pol, a nastepnie pokroic w dosc cienkie w piorka Z jablek wydrazyc srodek, owoce przekroic wzdluz na pol, a nastepnie na cienkie, podluzne polprazki. Rozgrzac tluszcz na patelni i wrzucic cebule. Do cebuli dodac lyzeczke cukru i odrobinke soli. Gdy cebulka sie zacznie szklic, wrzucic na krotko jablka i posypac ok 2 lyzeczkami majeranku (jablka nie moga zmieknac). Cebule z jablkami polozyc na watrobke i wszystko razem wymieszac. Rozgrzac piekarnik. Pomidorow nie przekrajac, jedynie cienko pokroic i ulozyc na wierzchu. Calosc wlozyc do piekarnika i zapiekac ok 40-60 minut w 180-200 stopniach. Pokroic ser zolty na cienkie plasterki i na ok 10 min przed zakonczeniem pieczenia, wylozyc nim wierzch zapiekanki. Po upieczeniu, nazbiera nam sie plyn, ktory trzeba odlac. Watrobka jest mieciutka i pyszna. Dodatkowo podczas pieczenia nie powstaja twarde, suche spieczenia na watrobce, bo pomidorki skutecznie ja przed tym chronia :) Smacznego.