Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wyśmienity comber jagnięcy

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Comber umyć, osuszyć w bibule, natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym wcześniej

Wyśmienity comber jagnięcy

Składniki:

Wyśmienity comber jagnięcy

 

Sposób przygotowania:

Wyśmienity comber jagnięcy
Comber umyć, osuszyć w bibule, natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym wcześniej jałowcem. Tak przygotowane mięso owinąć szczelnie plastrem szynki. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na folii aluminiowej rozłożyć comber i pokrojone warzywa. Szczelnie zwinąć folię i ponakłuwać widelcem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C Mięso ułożyć na blasze i piec około godziny. Następnie wyjąć comber, delikatnie rozwinąć, szynkę pokroić w kostkę. Warzywa i powstały sos przetrzeć przez sito do rondelka, dodać wino i kompot, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Schłodzone masło zestrugać do sosu. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w plasterki. Mięso pokroić w plastry. Podawać z jabłkiem, polane sosem.