Sposób przygotowania:
Wyśmienity tort wuzetka
Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać i odstawić na bok. Żóltka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Następnie dodać krem żółtkowy i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Stopniowo dodawać składniki suche cały czas delikatnie mieszać.
Na koniec dodać masło i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wyrównać. Piec 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wskazanym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Po około 20 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Następnie przekroić wzdłuż na pół..
Nasączenie: Do miseczki przelać likier i dobrze wymieszać go z wodą.
Wykonanie: Do wysokiej miski przelać śmietanę i dodać ziarenka wanilii. Wsypać cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i ubić na sztywno. Na talerz położyć pierwszy krążek ciasta, (zapiać obręcz tortownicy) i nasączyć go połową otrzymanego płynu. Nałożyć bitą śmietanę ( odrobinę zostawić do dekoracji) i równomiernie rozsmarować. Położyć drugi krążek ciasta i lekko docisnąć. Nasączyć resztą płynu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową.
Polewa: Czekoladę pokroić drobno. Do małego rondelka przełożyć masło i roztopić go. Dodać kawałki czekolady i mieszać aż się rozpuści. Rozsmarować ją na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki aby zastygła. Udekorować kleksami bitej śmietany i borówkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Na koniec dodać masło i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wyrównać. Piec 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wskazanym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Po około 20 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Następnie przekroić wzdłuż na pół..
Nasączenie: Do miseczki przelać likier i dobrze wymieszać go z wodą.
Wykonanie: Do wysokiej miski przelać śmietanę i dodać ziarenka wanilii. Wsypać cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i ubić na sztywno. Na talerz położyć pierwszy krążek ciasta, (zapiać obręcz tortownicy) i nasączyć go połową otrzymanego płynu. Nałożyć bitą śmietanę ( odrobinę zostawić do dekoracji) i równomiernie rozsmarować. Położyć drugi krążek ciasta i lekko docisnąć. Nasączyć resztą płynu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową.
Polewa: Czekoladę pokroić drobno. Do małego rondelka przełożyć masło i roztopić go. Dodać kawałki czekolady i mieszać aż się rozpuści. Rozsmarować ją na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki aby zastygła. Udekorować kleksami bitej śmietany i borówkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
misia5
monikaT83
Cukiereczek13
monikaT83
edytaha
monikaT83
edytaha
Monisiu, chyba dla Ciebie nic nie zostanie :)
2milutka
monikaT83
mysza75
monikaT83
zbysiowa
edytaha
Madziu, ma to swoje dobre strony, od patrzenia się nie tyje :) :)
monikaT83
alaaa
kołczu
monikaT83
Robert dzięki:) teraz myślę o kolejnym torcie bo za 3,5 miesiąca są moje 30 urodziny i chciałabym się wtedy pochwalić pięknie wykonanym tortem:))