SUPERPRZEPIS

Wyśmienity tort wuzetka

  • 17
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Wyśmienity tort wuzetka Więcej zdjęć (5)

Próba wygranej tortownicy udana i pyszny torcik wuzetka gotowy:)))

Składniki:

Wyśmienity tort wuzetka

 

  • Ciasto
  • 40 g masła
  • 150 g cukru
  • 115 g mąki typ 450
  • 25 g kakao
  • 6 jajek
  • Nasączenie
  • 1/4 szklanki likieru wiśniowego
  • 1/2 gorącej przegotowanej wody
  • Bita śmietana
  • 600 g śmietany 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • Polewa czekoladowa
  • 40 g masła
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Wyśmienity tort wuzetka
Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać i odstawić na bok. Żóltka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Następnie dodać krem żółtkowy i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Stopniowo dodawać składniki suche cały czas delikatnie mieszać.



Na koniec dodać masło i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wyrównać. Piec 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wskazanym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Po około 20 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Następnie przekroić wzdłuż na pół..



Nasączenie: Do miseczki przelać likier i dobrze wymieszać go z wodą.



Wykonanie: Do wysokiej miski przelać śmietanę i dodać ziarenka wanilii. Wsypać cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i ubić na sztywno. Na talerz położyć pierwszy krążek ciasta, (zapiać obręcz tortownicy) i nasączyć go połową otrzymanego płynu. Nałożyć bitą śmietanę ( odrobinę zostawić do dekoracji) i równomiernie rozsmarować. Położyć drugi krążek ciasta i lekko docisnąć. Nasączyć resztą płynu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową.



Polewa: Czekoladę pokroić drobno. Do małego rondelka przełożyć masło i roztopić go. Dodać kawałki czekolady i mieszać aż się rozpuści. Rozsmarować ją na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki aby zastygła. Udekorować kleksami bitej śmietany i borówkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Wyśmienity tort wuzetka
do ubitych białek dodać krem żółtkowy i delikatnie mieszać
Wyśmienity tort wuzetka
wsypać suche składniki i wymieszać
Wyśmienity tort wuzetka
delikatnie dodać masło i wymieszać
Wyśmienity tort wuzetka
do roztopionego masła dodać czekoladę