Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Wytrawne gofry z parówką i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wytrawne gofry to fajny pomysł na przekąskę, lub ciekawe śniadanie. Można dodać do nich ulubione dodatki.

Wytrawne gofry z parówką i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawne gofry z parówką i oliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne gofry z parówką i oliwkami
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianą . W drugim naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem, jogurtem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką w proszku oraz solą. Powstałą masę łączymy z pianą z białek, dodajemy oliwki pokrojone na plasterki, tak samo pokrojone parówki i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Całość mieszamy i smażymy gofry w gofrownicy. Studzimy je dosłownie chwilę, koniecznie w pozycji pionowej, żeby zostały chrupkie, i podajemy, bo najlepsze są na ciepło.
Wytrawne gofry z parówką i oliwkami
W jednym naczyniu ubijamy pianę z białek a w drugim resztę składników
Wytrawne gofry z parówką i oliwkami
Całe ciasto gofrowe mieszamy z dodatkami za pomocą łyżki
Wytrawne gofry z parówką i oliwkami
Partię ciasta umieszczamy w rozgrzanej gofrownicy
Wytrawne gofry z parówką i oliwkami
Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy i podajemy na ciepło